Miza facturării electronice: economii anuale de 10 miliarde de Euro pentru stat

FOTO Tudor Communications

În România, cei 1.3 milioane de operatori economici activi emit peste 1 miliard de facturi pe an, conform estimarilor ANAF. În același timp, România pierde din contribuții TVA ne-colectate circa 10 miliarde Euro anual, în principal din cauza fraudei. La nivel european aceasta cifră este de peste 100 de miliarde, țara noastră fiind campioană la incapacitatea de colectare a TVA. Potrivit experților, facturarea electronică generalizată ne va ajuta să salvăm acești bani.

Facturarea electronică folosind standardul tehnic european a devenit de la 1 iulie o obligație pentru o parte din companiile românești, cele care lucrează cu instituțiile bugetare sau cele care vând produse cu risc fiscal ridicat. Factura electronică este un format care poate fi procesat automat de către aplicațiile informatice, atât de părțile implicate în tranzacție cât și de ANAF, către care vânzătorii au obligația de a raporta facturile după ce le emit.

Din păcate totuși, la 1 iulie piața nu a fost pregătită corespunzător pentru introducerea facturării electronice, atât comercianții cât și operatorii de sisteme informatice întâmpinând dificultăți de adaptare la noile cerințe, de multe ori cu costuri și eforturi suplimentare semnificative.

„Cine așteaptă schimbările de la 1 ianuarie fară să se pregătească riscă să fie o victima și să plătească scump luxul de a nu fi proactiv. În schimb, cei care planifică bine de acum vor putea obține avantaje competitive majore, transformând noile obligații legale într-o oportunitate de progres. Fiecare dintre noi, ca cetățeni, vom trăi efectele benefice ale facturării electronice. Dacă mergem la restaurant de exemplu, când plătim vom putea primi cererea de plată pe telefon și o vom putea achita fară cash și fară card, direct din contul nostru bancar, tranzacția fiind automat înregistrată în contabilitatea vânzătorului și raportată la fisc, fară alte comisioane și fară nici o hârtie tipărită. Pentru firme, se elimină nevoia de a genera și trimite pe mail facturi, nu mai trebuie să ne întrebăm cu îngrijorare daca au ajuns la destinatar, sau dacă nu cumva am rătăcit vreo factură pe care trebuia să o plătim”, spune Daniel Homorodean, specialist în facturare electronică.

O companie pierde în medie 3.5 Euro pe fiecare factură pe care o emite pe hârtie

Pentru un IMM totalul timpului cumulat necesar procesării manuale a facturilor trimise și primite ajunge la 24 – 32 de ore pe lună, adică 3 – 4 zile lucrătoare pierdute cu operațiuni care pot fi realizate în mod automat, indică o analiză realizată de un consorțiu de companii IT format din Arxia, Bitstone și EfectRO.

Potrivit experților, facturarea electronică este un pas mare înainte, care  va eficientiza  afacerile și le va aduce un plus de confort, prin eliminarea eforturilor de a gestiona facturi pe hârtie sau prin email.

În prezent, o companie pierde în medie 3.5 Euro pe fiecare factură pe care o emite pe hârtie, prin costuri cu materialele, cu trimiterea, cu procesarea.

De la 1 ianuarie 2023, facturarea electronică se va generaliza ca obligație pentru toate tranzacțiile comerciale între companii. În anii următori, pe plan european, se pregătește trecerea completă la standardul facturii electronice inclusiv în relația cu cumpărătorii persoane fizice și de asemenea se preconizează implementarea conectivității pan-europene, astfel încât facturile să poată fi schimbate și raportate în mod unitar în cadrul Uniunii.

Companiile de utilități pierd 15% din venituri pe transmiterea facturilor pe hârtie

Pentru companiile de utilități, care încă trimit majoritatea facturilor pe hârtie, costurile totale legate de facturile emise se ridică până la 15% din totalul încasărilor, bani care ar putea fi salvați prin facturarea electronică generalizată.

Peste 33 de milioane de facturi sunt emise lunar doar de primii 5 furnizori de utilități din România, ca număr de abonați. 90% dintre facturi sunt încă emise pe hartie. Dintr-un copac tăiat se pot crea în medie 8333 coli de hârtie A4. Doar pentru facturile primilor 5 furnizori de utilități se taie 142.000 de copaci în fiecare an, care în total ar acoperi 1,2% din suprafața țării noastre.

Soluțiile digitale integrate elimină dificultățile de creare și transmitere a facturilor electronice pentru toți operatorii economici

Pentru a transforma facturarea electronică dintr-o bătaie de cap într-un avantaj direct de cost și timp salvat, este nevoie de o abordare integrată, colaborativă, care să permită atât firmelor cât și furnizorilor de servicii informatice să transmită și să primească facturile electronice fară a se preocupa de transformările tehnice de format și stabilitatea specificațiilor de utilizare a standardului.

La inițiativă lui Daniel Homorodean, un consorțiu de companii IT format din Arxia, Bitstone și EfectRO a dezvoltat și oferă pieței o platforma integrata de generare, conversie, validare, transmitere, raportare și procesare a facturilor electronice, la care acum se pot conecta gratuit toți cei interesați, prin intermediul interfețelor informatice.

“Așa cum ne arată și experiența celorlalte țări care au început mai repede acest drum, succesul adopției și a obținerii de beneficii din implementarea facturării electronice este foarte mult accelerat de o abordare colaborativă, partenerială, între organizațiile direct interesate, atât furnizori de servicii, cât și organizații care emit respectiv primesc multe facturi. Prin urmare propunem o formulă de colaborare și de suport pentru oricare din aceste tipuri de organizații, fie că sunt companii care oferă servicii în domeniu sau în domenii conexe cum ar fi firme specializate în dezvoltarea de sisteme de tip ERP sau softuri de contabilitate”, spune Daniel Homorodean, inițiatorul serviciului integrat de facturare electronică.

Alături de platforma integrată eFactura.online, consorțiul condus de Arxia oferă servicii de consultanță specializată pentru planificarea adopției facturării electronice în cadrul organizațiilor mari, cum ar fi bănci, companii de utilități sau lanțuri de retail. Pentru toți aceștia, și nu numai, introducerea de la 1 ianuarie a obligativității dematerializării complete a facturilor vă impune schimbări în procesele organizaționale și adaptări semnificative ale sistemelor informatice. În același timp, vă crea posibilitatea unei relații mai eficiente cu clientul, unui control mult mai bun al încasărilor și a oferirii de servicii suplimentare cu valoare adăugată.

În Italia, stat al cărui model de implementare este urmat de ANAF, trecerea completă la facturare electronică s-a făcut pe parcursul a 3 ani, în 2020 deja 95% din companii folosind facturarea electronică pentru toate facturile emise.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*