
Dezvoltatorii imobiliari vor fi nevoiți să construiască blocuri și case eficiente energetic pentru a se adapta noilor cerințe ale cumpărătorilor din segmentul rezidențial premium. Românii caută locuințe care să le asigure facturi cu cel puțin 50% mai mici sau zero la energie și care să aibă și dotări smart home, pentru a-și crește calitatea vieții fără cheltuieli suplimentare, punctează Nexo Group, dezvoltator imobiliar de locuințe inteligente și furnizor de instalații pentru construcții. În acest context, România va avea un avans remarcabil în dezvoltarea de locuințe noi independente energetic, într-un ritm mai accelerat și într-un orizont de timp mai mic decât previziunile de până acum.
“În prezent, există un număr limitat de case cu un consum redus la energie și cu tehnologii inovatoare, în oferta dezvoltatorilor imobiliari. O astfel de casă, cu încălzire în pardoseală, răcire în tavan, sistem de ventilație, dar și automatizări smart home printre care iluminat aplicație și sistem de climatizare controlat digital, costă între 400.000 și 850.000 de euro, în funcție de suprafața utilă și numărul de camere. Însă în viitorul apropiat vor apărea și locuințe eficiente energetic mai accesibile.
Cât despre blocurile de apartamente, construcțiile noi cu standardul nZEB (nearly Zero-Energy Building – casă cu consum de energie aproape zero) sunt aproape inexistente. Totuși, tranziția către locuințe performante energetic, cu facturi zero la utilități, este inevitabilă și va avea loc mai repede decât ne așteptăm toți din domeniu.
Pentru mulți români, casa ideală este un ecosistem inteligent, cu un consum redus cu cel puțin 50% sau chiar care se autosusține complet energetic, dar și cu facilități smart home, cu un control al temperaturii de pe telefon, cu stație de încărcare pentru mașină electrică și inclusiv cu o pisicină cu apă încălzită iarna. Dezvoltatorii imobiliari vor fi nevoiți să construiască case și chiar și blocuri cu aceste facilități, mai ales că românii devin mai exigenți și caută soluții care să le asigure facturi mai mici pentru a putea avea o calitate a vieții mai ridicată”, declară Sorin Lăpădatu, fondator NEXO Group, din care fac parte Nexo Imobiliare și Nexo InstalConstruct.
Românii care intenționează să cumpere o locuință eficientă energetic și cu dotări smart sunt, în general, cupluri sau familii cu venituri ridicate, din middle management, top management, consultanți sau antreprenori, cu activitate în IT, medicină, arhitectură, energie sau altele domenii, din București-Ilfov, Cluj, Constanța sau Timișoara, orientați către un stil de viață îmbunătățit de tehnnologie. Sunt adepți ai tehnologiei avansate și vor locuințe smart, cu dotări pentru un control optim de la distanță, de pe telefon. De asemenea, vor să integreze în locuința lor cât mai mulți consumatori de energie, cum ar fi electronice moderne, dispozitive cu inteligență artificială și gadgeturi interconectate cu diverse aplicații care să le simplifice viața. Au o gândire pe termen lung, care nu își doresc doar reducerea facturilor la energie, ci un confort sporit în casă și în viața de zi cu zi cu un cost minim sau zero la energie.
Casa ideală pentru românii care vor o viață mai bună este și inteligentă
O casă performantă energetic este dotată cu panouri fotovoltaice și pompe de căldură aer-apă, pentru căldură, apă caldă și răcire. Acestea facilitează reducerea dependenței de energie electrică și gaze până la consum zero. Însă, pe lângă a fi o casă eficientă energetic, românii sunt tot mai interesați să fie și o locuință inteligentă, care să le îmbunătățească viața.
“În viitor, o casă fără elemente smart va fi considerată învechită, așa cum s-a întâmplat în trecut cu locuințele fără centrală proprie sau cu izolație slabă. Tendința este clară: dezvoltatorii care vor să se diferențieze pe piață încep să includă soluții smart home ca standard. În orașele mari și în zonele de suburbii premium, automatizările pentru confort și eficiență energetică vor deveni o normă, nu doar o opțiune. În următorii ani, ne putem aștepta să vedem tot mai multe ansambluri rezidențiale de case inteligente, unde controlul integrat al climatizării, iluminatului și securității va fi inclus în pachetul standard al locuinței. O casă cu tehnologii inteligente integrate este cu aproximativ 30% mai scumpă decât una netehnologizată, însă aceste dotări fac locuințele mai atractive pentru anumit segment de cumpărători și cresc valoarea lor de revânzare”, explică Sorin Lăpădatu, fondator NEXO Group.
Mulți dezvoltatori vor dezvolta case și blocuri cu aceste tehnologii, de la panouri fotovoltaice, pompe de căldură la facilități smarthome, însă este necesară o expertiză foarte mare în această arie de construcții eficiente energetic, pentru a putea realiza astfel de clădiri.
NEXO Group este printre primii dezvoltatori din România care au construit case inteligente și cu un consum redus de energie. Complexul rezidențial NEXO Nature, aflat în Pipera-Voluntari, cuprinde 14 vile ultra-eficiente energetic inteligente, cu aproape costuri zero pentru încălzire şi răcire. Acesta este dezvoltat pe o suprafaţă de 5.000 mp, în mijlocul naturii, cu o investiție de 10 milioane de euro.
Cu suprafeţe construite de până la 380 mp, casele au 1 sau 2 etaje, 6 încăperi de locuit, 4 băi, un living cu o înălţime de 7 metri, terasă generoasa la etajul 1, o curte cu spaţiu verde de până la 220 mp şi o piscină proprie care poate fi încălzită pe timp rece. Locuințele au un design inovator și aduc un concept total nou în România, pentru a îndeplini normele de mediu şi nevoile oamenilor de acum, dar şi din viitor, pentru un stil de viaţă mai bun şi mai sustenabil.
Cresc prețurile locuințelor?
În 2025, dezvoltatorii imobiliari din România se confruntă cu mai multe provocări care le afectează costurile, viteza de execuție și cererea pentru noile locuințe. Costurile ridicate ale materialelor de construcție și ale forței de muncă, accesul mai dificil la finanțare, cererea afectată de creșterea dobânzilor la creditele ipotecare, reglementările tot mai stricte privind eficiența energetică, probleme legate de infrastructură și competitivitatea pieței și schimbarea preferințelor cumpărătorilor se află printre dificultățile dezvoltatorilor în acest an.
În acest context, tendința generală în piața imobiliară va fi una de creștere a prețurilor, dar într-un ritm mai lent decât în anii anteriori. În orașele mari și în zonele bine conectate la infrastructură, prețurile vor continua să crească, susținute de cerere și de costurile ridicate de construcție. Dacă economia României încetinește și accesul la credite devine mai dificil, e posibil să apară o stabilizare a prețurilor în a doua jumătate a anului 2025, dar fără scăderi semnificative, explică Sorin Lăpădatu.
NEXO Group este un lider în furnizarea de soluții ecologice și tehnologii pentru construcția de case verzi în România. Cu un portofoliu diversificat și o echipă de experți dedicați, NEXO Group se angajează să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a pieței imobiliare, oferind produse și servicii de înaltă calitate care promovează eficiența energetică și protejarea mediului.
Înființat în 2011, NEXO Group este alcătuit din NEXO Instalconstruct și NEXO Imobiliare, oferind soluții complete de construcții și instalații pentru case cu costuri reduse de funcționare. Compania este specializată în proiecte imobiliare complexe și locuințe individuale, folosind tehnologii moderne pentru a asigura independența energetică a locuințelor.
Un exemplu notabil este proiectul NEXO Timpuri Noi, din sectorul 3 al Bucureștiului, finalizat in anul 2022, în care pompele de căldură asigură costuri reduse pentru locatari.
NEXO Imobiliare este administratată de către soții Sorin și Bianca Lăpădatu, care aduc o vastă expertiză și pasiune în dezvoltarea proiectelor sustenabile și inovatoare.
Cu un angajament solid pentru calitate, NEXO Group asigură că fiecare proiect este executat cu meticulozitate, de la concepție până la finalizare, pentru a furniza locuințe cu un confort interior armonios, promovând un stil de viață sănătos și echilibrat.
Viziunea companiei, pentru următorul deceniu, este să dezvolte peste 200.000 de metri pătrați de clădiri certificate verzi, ultra eficiente energetic, cu un consum aproape de zero.
Be the first to comment