![Roxana Epure, Managing Partner NextUp](https://i0.wp.com/www.bizplus.ro/wp-content/uploads/2024/10/Roxana-Epure-Managing-Partner-NextUp.jpg?resize=678%2C381&ssl=1)
Mediul privat, în special IMM-urile, se așteaptă ca statul să pună și mai multă presiune pe firme în 2025 și să existe noi schimbări imprevizibile care să ducă către instabilitate crescută. După un început de an cu măsuri aplicate brusc, fără consultare sau o perioadă de adaptare, antreprenorii se așteaptă la instabilitate și alte modificări drastice din partea statului, avertizează NextUp, companie de software care implementează schimbările fiscale în softuri de gestionare a afacerilor. Prin urmare, în acest context, e recomandat ca antreprenorii să ia decizii la rece, cu mai multă analiză a indicatorilor financiari, să acționeze strategic și să investească înțelept.
IMM-urile, între “turbulențe severe” și adaptare rapidă
Printre provocările majore ale anului se numără creșterea taxelor, eliminarea unor facilități fiscale și un context economic dificil pentru sectoare-cheie precum construcțiile și agricultura. În aceste condiții, IMM-urile trebuie să găsească soluții pentru a-și optimiza costurile și a rămâne competitive.
“Antreprenorii așteaptă de la stat ceea ce au așteptat mereu: o legislație clară, stabilitate fiscală și măsuri de sprijin, nu de constrângere. În schimb, anul a început cu modificări drastice, precum reducerea plafonării pentru microîntreprinderi aplicată pe rezultatele financiare din 2024 și creșterea salariului minim peste noapte. Nu există semne că 2025 va fi un an mai stabil. Din contră, ne așteptăm la alte măsuri drastice, care vor afecta în special firmele mici și mijlocii. Antreprenorii își doresc predictibilitate, dar realitatea economică și deciziile autorităților merg în direcția opusă. Din păcate, 2025 începe exact invers, cu schimbări drastice care pun și mai multă presiune pe IMM-uri, un an care poate aduce turbulențe severe în mediul de afaceri”, declară Roxana Epure, Managing Partner NextUp, companie în contact cu peste 6.000 de IMM-uri.
Digitalizarea, “centura de siguranță” pentru firme în 2025
Într-un mediu atât de volatil, digitalizarea devine cea mai sigură metodă prin care IMM-urile își pot păstra controlul asupra afacerilor lor.
“Ne așteptăm să vedem o accelerare a digitalizării în 2025, antreprenorii conștientizând că este o cale optimă prin care pot avea claritate asupra situației financiare și operaționale. De asemenea, digitalizarea le permite, în funcție de etapa de dezvoltare a companiei, să ia decizii mai bune și să folosească mai eficient resursele firmei. Trendul de digitalizare a IMM-urilor a început în 2024, de teama turbulențelor și a instabilității din 2025. Iar în acest an devine tot mai evident că nevoile de digitalizare sunt tot mai mari. În vremuri tulburi, un software ERP sau CRM nu mai este un simplu instrument de management, ci o ‘centură de siguranță’ care asigură stabilitate și claritate, antreprenorii putând vedea ce se întâmplă în afacerea lor”, subliniază Roxana Epure, Managing Partner NextUp.
Implementarea unor soluții digitale eficiente le permite IMM-urilor să își gestioneze mai bine resursele, să reducă riscurile financiare și să ia decizii strategice bazate pe date concrete. În plus, automatizarea proceselor interne contribuie la reducerea costurilor și la creșterea productivității. În acest context, NextUp estimează o creștere de 50% a cererii pentru softuri de tip ERP, care permit gestionarea eficientă a întregii afaceri, după o creștere tot de 50% în 2024 față de anul precedent.
Anul 2025 ar trebui să fie anul optimizării proceselor interne prin sisteme informatice, astfel încât IMM-urile să poată produce la un cost corect și să își continue dezvoltarea.
Într-un climat economic imprevizibil, singura strategie viabilă pentru IMM-uri este reprezentată de optimizare și digitalizare. NextUp le recomandă antreprenorilor să își adapteze afacerile prin soluții software care oferă o mai bună gestionare a resurselor și luarea unor decizii informate. În 2025, succesul în afaceri nu va depinde doar de creșterea veniturilor, ci și de capacitatea de a optimiza și eficientiza fiecare proces.
NextUp este dezvoltatorul unui soft ERP care îi scutește pe antreprenori de timp cu birocrația, cum este e-Factura. Softul NextUp este adaptat afacerilor locale și folosit cu precădere în retailul online, retailul tradiţional, producţie, distribuţie, construcții şi servicii, pentru a automatiza activităţi repetitive consumatoare de resurse şi a optimiza procesele şi previziunile de business. NextUp are peste 6.000 de clienți, cu o medie de 5 utilizatori per companie.
Be the first to comment