Oportuntăţile pe piața de capital în 2023: listările continuă, dispar speculatorii şi intră în acţiune investitorii cu experienţă

Șerban Florea. FOTO 2 value

Piața de capital s-a schimbat radical în 2022 față de anul trecut, iar investitorii care au mizat pe câștiguri rapide și facile, atrași de excesele de evaluare ale unor active sau companii, încep să dispară din cauza scăderii valorii tuturor activelor financiare care erau extrem de căutate cu un an în urmă. Atenția investitorilor s-a deplasat de la afacerile inovative “spectaculoase” către sectoare precum cel financiar, industrial, al energiei alternative, sănătate și tehnologie, iar această tendință va continua și în 2023.

„Banii nu mai sunt ieftini, iar scumpirea lor prin dobânzi probabil că va persista cel puțin în 2023. Cu toate acestea, chiar dacă este o politică restrictivă prin care masa monetară se diminuează, 2023 ar trebui să vină cu mai multă predictibilitate, iar aceasta poate susține eșafodajul unei mai mari clarități în investiții pentru că evaluările capătă substanță. Companiile care reușesc să demonstreze o disciplină financiară, cu decizii de tăieri de costuri, vor fi recompensate cu atenție din partea investitorilor. Era promisiunilor inovative spectaculoase a apus, iar acum, cu picioarele pe pământ, putem privi cu mai mare încredere la sectoare cum ar fi cel financiar, industrial, al energiei alternative, sănătate și chiar al tehnologiei cu utilitate și aplicabilitate evidentă”, spune Șerban Florea, fondatorul Selective Capital.

Anul trecut, bursele de valori din întreaga lume au înregistrat un număr record de listări, stimulate de accesul ușor la capital și de apetitul de risc al investitorilor. În 2022, în schimb, această evoluție s-a oprit și a fost înlocuită de panică printre investitorii care sperau să înregistreze câștiguri rapide și facile. Drept urmare și numărul investitorilor activi este în scădere.

Spre exemplu, politica monetară de creștere a dobânzilor în Statele Unite a făcut ca piața de capital nord-americană a Ofertelor Publice Primare să aibă cea mai slabă evoluție din 2017. Dacă în 2020 s-au înregistrat 480 noi listări, în 2021 a fost consemnat un record absolut de 1.035 de listări, în timp ce anul acesta au fost inițiate doar 168 de listări, cu volume atrase reduse.

România a traversat aceeași perioadă de scădere a listărilor la bursă, de la 23 în 2021 la doar 9 în cursul anului curent. Dar fiind o piață de capital în dezvoltare, într-o altă categorie față de piețele consacrate din lume, are încă potențialul de a atrage noi emitenți.

În 2022 a fost consemnată cea mai slabă performanță a portofoliului clasic de 60-40 (60% în acțiuni, 40% în obligațiuni) pe care fondurile de administrare obișnuiesc să-l gestioneze. De asemenea, prețurile acțiunilor au scăzut în medie cu 20%, valoarea obligațiunilor guvernamentale s-a diminuat cu aproximativ 10%, iar prețul aurului este în scădere cu un procent similar.

Totodată, fondurile mutuale și fondurile liber tranzacționabile (ETF) de acțiuni, obligațiuni și mărfuri au cunoscut o ieșire de capital de 332 de miliarde de dolari de la începutul anului, comparativ cu un aport de capital de 876 de miliarde de dolari anul trecut.

„Investitorii care au supraviețuit ultimilor doi ani – 2021 și 2022 – au avut șansa să înțeleagă mult mai multe despre bursă decât au înțeles alți investitori în cei zece ani scurși din 2009 până în 2019. Dacă începeai să investești pentru prima oară în 2021, fațeta pe care o vedeai era doar a câștigului ușor obținut determinat de povești de succes, în care inovația spectaculoasă era numitorul comun pentru creșterea fulminantă a acțiunilor companiilor. Cred că finalul anului 2022 și începutul anului 2023 vor reprezenta o perioadă a deciziilor asumate, iar orizontul de timp necesar obținereii randamentelor de până acum poate fi chiar si de peste 2 ani, din cauza unei posibile recesiuni globale. Poveștile sunt importante și parte a viziunii în orice model de business, însă diferența dintre o companie bună și una falimentară este capacitatea puterii de execuție. Când această execuție își pierde interesul, în analiza de investiții apar baloanele de săpun ca cel din anul 2000, iar acum, cel din 2021. O dată cu ele numărul investitorilor activi crește cu oportuniștii de ocazie care împing prețurile tot mai sus. Investitorii cu experiență știu că, după astfel de evoluții, vor apărea noi oportunități și așteaptă momentul în care să își plaseze disponibilitățile financiare în piață, pe baza analizei risc versus câștig.”, adaugă Șerban Florea, fondatorul Selective Capital.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*