Perioada de implementare a proiectelor din cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 va fi  prelungită

Mircea Fechet. FOTO Ministerul Mediului

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a semnat proiectul de modificare a Ghidului de finanțare pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, pentru a veni în sprijinul cetățenilor care beneficiază de acest program.

Proiectul propune prelungirea perioadei de implementare a proiectelor începute în 2023, având în vedere dificultățile întâmpinate de beneficiari în obținerea certificatelor de racordare. Aceste întârzieri sunt cauzate, în principal, de perioada lungă necesară emiterii certificatelor de către distribuitorii de energie și de livrarea întârziată a contoarelor cu dublu sens, care, în unele cazuri, pot dura câteva luni.

Ordinul vizează două situații, a subliniat ministrul Mircea Fechet: „Prima dintre ele se referă la cei care și-au instalat panourile fotovoltaice, au fost beneficiari, dar care încă nu au obținut certificatul de racordare. Sunt unii distribuitori de energie care întârzie nepermis de mult cu eliberarea acestui certificat și, în lipsa acestuia, nu putem deconta finanțarea, iar firma care a montat panourile fotovoltaice nu-și poate recupera investiția. A doua categorie este cea legată de acei beneficiari care au dat peste un instalator «țepar», care nu s-a prezentat să instaleze panourile până la finalul lunii decembrie 2024. Pentru acei români care au avut ghinionul să colaboreze cu astfel de «țepari », am decis ca prin acest ordin să le mai acordăm încă 6 luni, timp în care pot schimba instalatorul. Primim foarte multe sesizări la minister și ne vom asigura că astfel de instalatori neserioși nu vor mai avea acces la programe de finanțare din AFM, din Ministerul Mediului, în viitor”.

Prin aceste modificări, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Fondului pentru Mediu își propun să remedieze blocajele din cadrul programului și să protejeze interesele beneficiarilor, asigurând finalizarea proiectelor în condiții optime.

Astfel, modificările propuse includ:

  1. extinderea duratei de implementare a proiectelor la 18 luni pentru beneficiarii care fac dovada solicitării certificatului de racordare în termenul inițial de 12 luni;
  2. flexibilizarea condițiilor privind instalatorii, prin permiterea schimbării instalatorului pentru a doua oară, după aprobarea proiectului;
  3. prelungirea termenului de implementare la 6 luni pentru beneficiarii care au selectat un alt instalator ulterior aprobării proiectului.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*