Debutul fiecărui nou an școlar scoate în evidență carențele infrastructurii din sistemul de învățământ: școli fără grupuri sanitare în incintă, mobilier în stare precară, lipsa bibliotecilor, laboratoarelor de științe, a sălilor de sport sau conectivității.
Așa cum a obișnuit în situații similare, Narada consideră aceste probleme mai degrabă provocări adresate societății și mediului de afaceri, iar pentru soluționarea lor, va deveni accesibilă publicului larg, la începutul lunii octombrie, o hartă interactivă, dedicată urgențelor din Educație – HartaEdu. Însă, chiar dacă acest proiect-pionierat în România nu este încă lansat oficial, au fost deja semnalate alerte în educație.
Liceul Tehnologic „Jacques M. Elias” din Sascut, județul Bacău, prin intermediul profesoarei Aurelia Dascălu care a înscris urgența pe HartaEdu.ro a cerut ajutor pentru înlocuirea mobilierului degradat din sălile de clase. Auchan a fost prima companie care a răspuns. Retailerul a donat 10% din vânzările gamei de papetărie marcă proprie eco-friendly pentru modernizarea liceului din Bacău. Astfel, peste 400 de elevi s-au bucurat la începutul noului an școlar de mobilier adecvat unei instituții de învățământ modern, în locul celui vechi, care reprezenta un pericol pentru copii. Faptul că profesorii anunță deja problemele din domeniul educațional pe HartaEdu, demonstrează necesitatea unui demers ca cel întreprins de Narada – lansarea unei platforme unde să poată fi semnalate în timp real problemele din învățământ, indiferent de natura lor, iar intervenția tuturor celor care își doresc să ajute să fie facilitată și să ajungă exact unde e mai mare nevoie de ea.
Odinioară o comună bogată a județului Bacău, Sascut s-a confruntat cu probleme economice și sociale de-a lungul vremii, care s-au reflectat și în infrastructura liceului din zonă. Fără investiții, dotarea materială a acestuia a ajuns la un asemenea nivel de depreciere încât mulți elevi preferă navete lungi, la școlile din oraș, în defavoarea frecventării liceului din zona lor de domiciliu. În plus, școlile profesionale au început să fie din ce în ce mai puțin căutate. Cu toate acestea, Paris Alin Mihai, profesor de matematică și directorul instituției din 2017, consideră că liceul din Sascut este „cel mai tare” din tot județul Bacău. Aceasta pentru că elevi care au intrat cu note de 3, 4 sau 5 la matematică și română reușesc să obțină la bacalaureat note de 7, 8 sau chiar 9 și să meargă mai departe, în învățământul superior.
„Atunci când termini liceul să fii încărcat cu o mie de arme și să pornești împotriva lumii și s-o cucerești. Cam așa văd lucrurile!”, spune Aurelia Dascălu și ceva din spiritul voluntar al dascălilor pare să se fi transmis și elevilor, care reușesc să facă salturi atât de mari ca nivel de cunoștințe.
Profesor de discipline economice la această instituție, Aurelia Dascălu s-a ambiționat să demonstreze că liceul din Sascut nu este cu nimic mai prejos decât școlile de la oraș, mai ales dacă există implicare. În 2020, profesoara a apelat la ajutorul Narada pentru dotarea cu tablete și o tablă interactivă ultramodernă a unei clase, proiect finalizat cu succes prin intermediul organizației.
Anul acesta, profesoara din Sascut a înscris pe platforma hartaedu.ro o alertă tip „Nevoie Şcoală” pentru a înlocui băncile și scaunele din cât mai multe clase ale liceului său. Folosit de generații la rând fără a fi înlocuit, mobilierul școlii ajunsese atât de degradat încât reprezenta un pericol pentru elevi, dincolo de faptul că nu asigura minimul confort pentru desfășurarea lecțiilor.
„Vedeam cât sunt de chinuiți copiii cu scaunele din clasă. Sunt foarte vechi, mult prea joase pentru înălțimea lor și astfel aveau o poziție nesănătoasă”, explică profesoara. Reparate și cârpite de-a lungul timpului chiar de elevi, băncile și scaunele ajunseseră atât de scunde încât ar fi fost mai potrivite ca mobilier pentru grădinițe decât pentru adolescenți de liceu. Convinsă că starea de bine a elevilor contribuie la performanță, Aurelia Dascălu a înscris alerta pe HartaEdu.
Datorită dorinței de implicare în proiectele locale pentru tineri, Auchan a demarat o campanie de sprijin pentru modernizarea liceului din Bacău.
„Liceul din Sascut este unul din primele patru proiecte pe care le sprijinim în HartaEdu.ro. Ne-am decis să facem asta cu prioritate, pentru că am lucrat cu mai multe cadre didactice din această unitate școlară pentru a digitaliza materia claselor 0-8 în proiectul nostru anterior, Naradix, dedicat educației remediale. Ni s-a părut un contrast extraordinar pentru că, pe de-o parte aveam toți acești profesori care se străduiau să trimită inovația în educație mai departe, către copii din toată țara, către comunități vulnerabile de peste tot și pe de altă parte, copiii lor stăteau în bănci atât de vechi Aceasta a fost urgența pe care ei au lansat-o pe platformă și la care cei de la Auchan au răspuns cu o viteză foarte mare”, spune Andra Munteanu, cofondator Narada.
Deși HartaEdu incă nu este oficial lansată și accesibilă publicului larg, aceasta a ajutat deja la soluționarea unei alerte de educație dintr-una din școlile din țară. Această platformă oferă oportunitatea fiecărui profesor sau instituții de învățământ să semnaleze problemele existente în sistem, iar solicitările sunt înregistrate și mapate în timp real, pe această hartă dinamică. Ulterior, alertele sunt trimise către inspectoratele școlare județene și către agenții economici, pe o rază de 60 de km de zona unde a fost semnalată problema. Platforma HartaEdu oferă o „voce” chiar și celor mai izolate școli din România, pe de-o parte, iar pe de alta, invită IMM-urile și companiile mari să devină eroii unei instituții de învățământ, prin soluționarea urgențelor din educație. Mai mult decât atât, orice persoană fizică care îşi doreşte să dea o mână de ajutor unei şcoli poate contacta la rândul ei unitatea de învăţământ şi spijini prin bani, bunuri sau servicii.
Cu un SMS la 8845 cu textul „ELEV”, cu o donație de doar 2 euro/lună, orice persoană poate contribui la modernizarea unei școli, la rezolvarea situației speciale a unui elev sau a necesităților didactice ale profesorilor.
„Proiectul nostru este important, căci ziua de mâine se așază peste cea de azi, iar dacă ziua de azi nu strălucește în bucurie, putem face ca ziua de mâine să lumineze cald peste toți acești copii frumoși”, spune profesoara Aurelia Dascălu, cea care a semnalat necesitățile Liceului Tehnologic din Sascut pe hartaedu.ro.
Be the first to comment