Prima carte electronică de identitate din România, în versiune actualizată, a fost eliberată la Cluj

Prima carte electronică de identitate din România, în versiune actualizată, a fost eliberată la Cluj. FOTO CJ Cluj

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu, împreună cu chestorul de poliție Cătălin-Aurel Giulescu, director general al Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din cadrul M.A.I. și conducerea DJEP Cluj, au susținut miercuri, 2 aprilie., la sediul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Cluj, o conferință de presă, prilejuită de înmânarea la Cluj a  primei cărți electronice de identitate din România, în versiune actualizată.

Radu Rațiu, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj: “Ne bucurăm că prima carte electronică din România a fost emisă și eliberată în cadrul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Cluj.  De altfel, locuitorii județului Cluj au fost primii care au putut beneficia de cărțile electronice de identitate gratuite. Avem o mare satisfacție văzând acești noi pași în direcția digitalizării și simplificării serviciilor oferite, proiectul privind emiterea cărții electronice de identitate continuând demersul de debirocratizare și simplificare administrativă”.

În cadrul conferinței, chestorul de poliție Cătălin-Aurel Giulescu a precizat faptul că noua carte de identitate va putea fi utilizată pentru accesarea de servicii digitale, fiind un document securizat, mai versatil. Aceasta îndeplinește, totodată, și funcție de document de călătorie și este gratuită pentru persoanele care au peste 14 ani. De asemenea, reprezentantul ministerului a mai precizat faptul că actul electronic de identitate permite stocarea și a altor informații precum informații legate de grupa sanguină și RH. În acest sens, Giulescu a declarat că se dorește implementarea unui proiect împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate astfel încât cartea electonică de identitate să poată fi folosită în scurt timp și în locul cardului național de sănătate.

Începând din data de 20 martie, la nivelul DJEP Cluj și al celor șapte servicii locale de evidență a persoanelor din județul Cluj au fost depuse deja 812 cereri pentru emiterea noilor cărți electronice de identitate.

În același timp, în cadrul conferinței s-a mai precizat faptul că începând cu data de 20 mai 2025, la Cluj se vor emite și cărți de identitate simple, iar cu data de 2 iunie 2025 DJEP Cluj va emite și cărți electronice de identitate pentru grupa de vârstă 0-14 ani.

Cartea electronică de identitate este un document cu un format modern și securizat având dimensiunea unui card bancar.

Datele înscrise în cărțile electronice de identitate sunt următoarele:

în format tipărit, nume, prenume, cetățenie, data nașterii, sex, imaginea facială, CNP, semnătura olografă,

în format electronic, toate datele tipărite, la care se adaugă prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare a două degete ale titularului și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică.

Prima carte electronică de identitate este gratuită, aceasta fiind eliberată persoanelor începând cu vârsta de 14 ani.

În contextul actual al digitalizării serviciilor publice prin implementarea unor sisteme informatice în domeniul evidenței persoanelor și al stării civile, emiterea cărții electronice de identitate are beneficiul de a prezenta elemente avansate de securitate, servește ca document de călătorie în spațiul Uniunii Europene și conferă acces facil la diferite servicii electronice.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*