Prognoza iBanFirst privind USD în 2023: Indicele dolarului va crește până la 115 puncte

Dolari. FOTO Pixabay.com

În momentul de față, dolarul se află într-o fază de depreciere după vârful atins la jumătatea lunii septembrie (114/Dolar Index). Cu toate acestea, analiștii de la iBanFirst anticipează că cel mai probabil scenariu pe termen mediu va fi o apreciere a monedei americane, în jurul valorii de 115. Evoluția preconizată a dolarului va fi alimentată de o serie de factori structurali.

Context

Indicele dolarului a intrat într-o fază de depreciere începând cu jumătatea lunii septembrie, când a atins vârful de 114 puncte. Această scădere se explică parțial prin relaxarea inflației din SUA, lucru care ar putea conduce la o încetinire a ciclului de înăsprire a politicii monetare de către Rezerva Federală Americană (Fed). Dezbaterea nu este încheiată, părerile fiind împărțite în două tabere.

Prima tabără îi include pe cei care sunt de părere că dolarul a atins deja vârful acestui ciclu și, prin urmare, va continua să scadă până la 100 de puncte. Aceștia prevăd o scădere accelerată a inflației în următoarele luni, ceea ce ar ușura tensiunile de pe piață.

A doua tabără îi include pe cei care, asemeni iBanFirst, estimează că recenta depreciere a dolarului este doar una provizorie și că indicele acestuia s-ar putea aprecia din nou, dacă riscurile asociate recesiunii globale se vor concretiza.

Analiștii iBanFirst anticipează că dolarul se va menține puternic pe o perioadă îndelungată în cursul anului următor, indicele acestuia putând chiar depăși 115 puncte. Pe baza ratei de schimb reale efective, care evaluează competitivitatea unei monede în raport cu alta, dolarul american este supraevaluat cu 34% față de euro, de exemplu, acesta fiind un maxim istoric.

Factorii care vor susține creșterea indicelui dolarului până la 115 

Inflația continuă să fie un motiv de îngrijorare la nivel global. Veștile bune vin din SUA, unde nivelul inflației a început să scadă după recordul atins în iunie anul trecut. Acest lucru este confirmat atât de indicele prețurilor de consum, care a scăzut ușor la 7,7% an/an în octombrie, cât și de indicele prețurilor de producție, care a ajuns la 8% an/an în aceeași perioadă. Însă având în vedere punctul de plecare (în jur de 10%), Fed nu are altă opțiune decât să continue să înăsprească politica monetară în următoarele luni (chiar dacă va încetini creșterea), pentru a reveni la nivelul anterior de 4%.

Deficitul comercial al Statelor Unite este un motor principal de creștere a dolarului, (73,3 miliarde de dolari în septembrie anul trecut). Americanii alocă miliarde de dolari pentru importuri (semiconductori, produse farmaceutice și electronice, etc.), iar o parte semnificativă din această sumă este reciclată pe piața americană de către străinii în căutare de randament și siguranță. Acesta este un fenomen întâlnit în perioadele de criză din trecut și care este pe cale să se repete.

SUA este mai ușor penalizată de criza energetică, suferind mai puțin decât multe alte economii dezvoltate din cauza scumpirii energiei. America are acces propriu la petrol și la resurse energetice și poate goli rezervele strategice de petrol, pentru a limita o creștere bruscă a prețurilor. Este ceea ce Casa Albă a făcut în septembrie 2021 (în total 212 milioane de barili au fost eliberați în această perioadă).

Reapariția cazurilor de Covid în China este o altă explicație a aprecierii dolarului, printr-un efect de domino. Dacă înainte de Covid, China avea o contribuție de aproximativ 30% la creșterea mondială, aceasta a scăzut de atunci la 10%. Acest lucru înseamnă că, spre deosebire de criza din 2007-2008, China nu va salva economia mondială de această dată. Iar perioadele de turbulențe economice tind să fie sinonime cu un dolar puternic.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*