Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), prin Autoritatea de Management pentru Programul Asistență Tehnică, dă startul implementării perioadei de programare pentru exercițiul financiar 2021 – 2027 prin lansarea primului apel de proiecte la nivel național.
”Primul apel național al perioadei financiare 2021 – 2027, deschis astăzi, este finanțat prin primul program aprobat de Comisia Europeană din cele 16 aferente politicii de coeziune pentru perioada 2021 – 2027, Programul Asistență Tehnică. O coincidență fericită care ne dă o motivație în plus să accelerăm lansarea următoarelor apeluri prognozate pentru noul exercițiu financiar. Lucrăm cu motoarele turate la maximum să recuperăm întârzierile și să aducem fondurile în țară. Multe dintre ghidurile programate pentru anul 2023 sunt gata și sunt în transparență sau urmează să fie puse pentru ca beneficiarii să-și poată pregăti proiectele, iar luna august va fi o lună de lansări apeluri, vorbim de minimum 20”, a declarat ministrul Adrian Câciu.
Intervențiile finanțate prin PoAT asigură capacitatea operațională și instrumentele necesare unei funcționări eficiente a organizațiilor publice și private ce au responsabilități de programare, evaluare, comunicare, management, monitorizare și control al programelor.
Prin apelul de proiecte finanțat prin PoAT 2021 – 2027 în cadrul Priorității 1 “Asigurarea funcționării sistemului de coordonare și control al fondurilor FEDR, FC, FSE+, FTJ și gestionarea programelor” se urmărește asigurarea de personal calificat, capabil să gestioneze eficient proiecte complexe, într-un context de guvernare pe mai multe niveluri, pentru instituțiile publice direct implicate în gestionarea și implementarea programelor cofinanțate din fondurile europene. Suma alocată Priorității 1 este de 573.236.366 euro, din care FEDR 254.169.243 euro.
Perioada de depunere a proiectelor în cadrul acestui apel va începe în data de 19 iulie 2023, ora 12:00 și se va închide la data de 31 decembrie 2023, ora 23:59.
Sprijinul acordat prin Programul Asistență Tehnică are un rol semnificativ în îmbunătățirea capacităților instituționale și individuale, în vederea atingerii unui nivel ridicat de pregătire profesională a resurselor umane, care constituie unul din pilonii principali ai capacității administrative cu impact pozitiv în ceea ce privește managementul și implementarea fondurilor europene nerambursabile alocate României în cadrul Politicii de coeziune 2021-2027.
Autoritatea de Management pentru PoAT continuă demersurile pentru lansarea de apeluri de proiecte care să acopere întreaga anvelopă financiară a programului. Astfel, până la finalul lunii iulie a.c. va fi lansat și primul dintre apelurile de proiecte corespunzătoare Priorității 2 -“Îmbunătățirea capacității de gestionare și implementare şi asigurarea transparenţei fondurilor FEDR, FC, FSE+, FTJ”, prin care se asigură atât nevoile specifice pentru gestionarea Programului Sănătate, Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare și Programului Dezvoltare Durabilă, inclusiv Programului Asistență Tehnică, cât și cele orizontale ale instituțiilor publice, precum și ale beneficiarilor acestora, implicate în managementul programelor finanțate din fonduri europene.
Be the first to comment