Proiecte de cercetare-dezvoltare și reducere a riscului seismic – teme de dialog în întâlnirea româno-niponă de la Ministerul Dezvoltării

Clădire cu risc seismic. FOTO Ministerul Dezvoltării

Adrian-Ioan Veștea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, a primit, astăzi, la sediul ministerului, vizita E.S. Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei la București.

Una dintre principalele teme de discuție a constituit-o construcția unui centru de producție de optică de mare putere, în sprijinul activităților experimentale cu laserii de mare putere de la ELI-NP de la Măgurele.

“Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, investește peste 20 de milioane de euro în construcția instalației de optică de mare putere, iar parteneriatul cu Japonia va oferi acestui centru expertiza de care are nevoie pentru a deveni un proiect benefic pentru ambele țări, care va crea noi oportunități de cercetare și dezvoltare în domeniul tehnologiilor de ultimă oră”, a subliniat ministrul Veștea.

Colaborarea bilaterală în domeniul riscului seismic, în contextul în care Japonia deține o amplă experiență referitoare la eficiența abordării privind regulamentele de urbanism, codurile de proiectare a structurilor construcțiilor, managementul dezvoltării și rezilienței urbane, a constituit un alt subiect pe agenda discuțiilor celor doi oficiali.

“Ne dorim să preluăm din experiența specialiștilor niponi în ceea ce privește utilizarea atât a celor mai eficiente tehnologii pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, cât și a procedurilor tehnice care pot conduce la salvarea unui număr cât mai mare de vieți ulterior producerii dezastrelor”, a precizat ministrul dezvoltării.

În acest context, cei doi oficiali au convenit asupra necesității organizării unei conferințe româno-nipone pe problematica reducerii riscului seismic al clădirilor, care să abordeze atât partea științifică și profesională, cât și palierul investițiilor, mai exact implicarea firmelor nipone în consolidarea încrederii societății române în programele guvernamentale de reducere a riscului seismic și în implementarea acțiunilor privind Strategia Națională de Reducere a Riscului Seismic.

În sprijinul acestui demers, întrucât experiența Japoniei în ingineria seismică și în  managementul riscului seismic constituie un model de urmat, ministrul Adrian-Ioan Veștea a adresat invitația domnilor dr. ing. Kenji Satake, director al Institutul de Cercetări Seismice Tokyo, și prof. dr. ing. Koichi Kusunoki, însoțiți de experți din cadrul ministerului omolog responsabil cu problematica urbanismului și construcțiilor, de a vizita România pentru schimb de experiență între specialiștii în inginerie seismică și seismologie din România și Japonia.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*