Proiectul „Modernizarea infrastructurii și protecția mediului în Portul Constanța – PROTECT“, la final

Nave în Portul Constanța. FOTO Cătălin Schipor / CTnews.ro
Nave în Portul Constanța. FOTO Cătălin Schipor / CTnews.ro

A fost finalizată o nouă stație de tratare a apelor uzate colectate de la nave, reprezentând ultima etapă a proiectului „Modernizarea infrastructurii și protecția mediului în Portul Constanța – PROTECT“. Stația este amplasată pe o platformă nou creată în cadrul proiectului.

Proiectul „Modernizarea infrastructurii și protecția mediului în Portul Constanța – PROTECT“ este finanțat prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility).

Bugetul total al proiectului este de 15,03 milioane euro din care: 85% rata de finanțare CEF și 15% contribuție de la bugetul de stat.

Prin intermediul proiectului au fost realizate:
a. Modernizarea infrastructurii portului Constanța prin prelungirea în aliniament a cheului de acostare existent, aferent Danei DA2, cu o lungime de 130 metri și crearea unei platforme în spatele noului front de acostare, cu o suprafață de 4.370 metri pătrați, pentru echiparea cu diverse utilități necesare proceselor tehnologice specifice navelor tehnice;
b. Amplasarea de echipamente și utilități pe platforma nou creată, inclusiv o nouă instalație de tratare a apelor uzate colectate de la nave, în scopul separării și tratării acestora;
c. Îmbunătățirea accesului maritim în Portul Constanța prin înnoirea și modernizarea sistemului de semnalizare aferent bazinelor portuare și a șenalului navigabil;
d. Modernizarea parcului de nave tehnice al Portului Constanța prin achiziția unei nave tanc autopropulsat 500 TDW multifuncționale, pentru colectarea deșeurilor de la nave. Nava multifuncțională Nereus are 500 tone deadweight, o viteză de 11 noduri, performanțe de navigație ridicate și asigură preluarea reziduurilor petroliere și a apelor uzate de la navele aflate în porturile maritime românești și în rada acestora.

„Proiectul PROTECT îmbunătățește accesul maritim în portul Constanța, CN APM SA înnoind și modernizând sistemul de semnalizare aferent bazinelor portuare și șenalului navigabil. Necesitatea implementării acestui proiect a rezultat din obligația CN APM de a asigura, în calitate de administrație portuară, o serie de facilități privind infrastructura, condițiile de mediu și de siguranță a navigației“ a declarat Florin Vizan, directorul general al CN APM SA.

Protecția mediului în domeniul transporturilor este o prioritate a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, ministrul Sorin Grindeanu susținând implementarea acestui proiect în portul Constanța, cu impact și în siguranța navigației.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*