Revolut: Românii se numără printre europenii care nu se sfiesc să discute despre bani în cuplu

Românii se numără printre europenii care nu se sfiesc să discute despre bani în cuplu. FOTO Revolut

Cele mai multe cupluri din lume se pregătesc să sărbătorească în februarie Ziua Sf. Valentin, iar românii au și propria sărbătoare a iubirii, Dragobetele. Aceste momente de aniversare sunt și ocazii pentru cupluri să discute despre planurile comune, despre vacanțele și ieșirile în cuplu, dar și despre prioritățile lor financiare – mai ales atunci când se anunță vremuri dificile din punct de vedere financiar.

Fie că planifică o escapadă romantică, un cadou mai scump sau că își fac planuri pentru viitoare achiziții importante, cuplurile văd necesară conversația despre situația lor financiară în general și despre cheltuielile comune, în special. Revolut, compania financiară globală cu peste 50 de milioane de clienți la nivel global și peste 4 milioane de clienți în România, a derulat un studiu în rândul consumatorilor europeni, întrebând 21.000 de persoane, printre care și 1.000 de români, cum abordează în cuplu problemele legate de bani, cum își administrează bugetele.

Transparența legată de bani este importantă pentru o relația sănătoasă

România se află pe a treia poziție, în Europa, în ceea ce privește deschiderea cuplurilor față de discuțiile despre bani. 72% dintre români – un procent egal cu cel înregistrat în Italia – cred că aceasta ajută o relație sănătoasă. Cele mai ridicate scoruri se înregistrează în Spania și Portugalia, ambele cu 74%, în timp ce țările unde cuplurile discută cel mai puțin despre bani sunt Letonia și Cehia.

În România, bărbații se simt mai în largul lor decât femeile să discute despre bani cu partenerii de viață (75% vs 70%), în timp ce, din perspectiva segmentelor de vârstă, respondenții din categoria 25-34 de ani înregistrează cel mai ridicat scor (76%).

Împreună până când ne vom despărți din cauza banilor?

Românii sunt, totodată, și europenii care au cele mai multe discuții sau discuții provocate de bani.  Dacă 34% dintre europeni spun că nu au contradicții pe teme financiare în cuplu, românii au cel mai slab scor la această întrebare – 11%.

Dacă ne uităm la categoriile de vârste, cei mai tineri (18-24 de ani) au cele mai multe discuții provocate de bani, în timp ce generațiile mai mature, de peste 55 de ani, au învățat în timp cum să evite discuțiile neplăcute pe teme financiare și 15% dintre aceștia spun că nu se ceartă cu partenerii din cauza banilor.

„Luna februarie este pentru toate cuplurile din lume momentul ideal pentru a se gândi la relațiile romantice și studiul nostru arată că buna înțelegere cu partenerul este influențată și de locul pe care îl au banii în conversațiile dintre parteneri”, spune Mariia Lukash, Head of Growth Revolut în regiunea CEE. Utilizarea unei soluții precum conturile comune ajută la un control mai bun asupra bugetului și la monitorizarea cheltuielilor comune, ceea ce sporește transparența și încrederea în cadrul cuplurilor. Astfel, îi ajută pe parteneri să evite neînțelegerile și să își planifice corect și din timp cheltuielile pentru proiectele comune importante.”

Conturile comune – o soluție pentru a monitoriza mai bine cheltuielile

În România, una dintre soluțiile preferate de a gestiona cheltuielile în cuplu este un cont bancar comun, în care două persoane pot depune și retrage bani, având drepturi identice și deplină vizibilitate asupra sumelor depuse sau cheltuite.

49% dintre respondenții români consideră că un cont bancar comun este cea mai bună modalitate de a fi la curent cu cheltuielile curente făcute în cuplu, iar tot atâția se declară susținători ai separării banilor între cei doi parteneri. Bărbații sunt mai deschiși față de ideea unui cont comun decât femeile (43% vs. 36%), în timp ce seniorii cu vârste peste 65 de ani sunt cei mai mari susținători ai acestui mod de a controla bugetul personal (47%).

În ceea ce privește preferința pentru conturile bancare separate, femeile înclină mai mult ca bărbații spre utilizarea acestui mod de separare a fondurilor (40% vs 38%), iar cuplurile tinere (18-24 de ani) înregistrează cel mai ridicat scor în favoarea conturilor separate (46%).

În 2024, soldul lunar mediu al unui Cont Comun deținut de clienții Revolut din România a fost de 175 euro, în creștere față de 2023 cu 8%. Principalele servicii și bunuri plătite fondurile din aceste conturi au fost: ieșirile la restaurant, cumpărăturile din rețelele de retail și plata serviciilor de transport.

Banca digitală Revolut le oferă clienților posibilitatea de a-și deschide Conturi comune (termeni și condiții) și funcția de împărțire a facturilor, pentru a face mai ușoară gestionarea banilor în cupluri. Ambele produse sunt disponibile gratuit pentru toți clienții Revolut, indiferent de tipul de abonament deținut.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*