Saro, primul AI motivațional din educație, lansat în învățământul public prin Facultatea de Marketing de la ASE București

Saro, primul AI motivațional din educație, lansat în învățământul public prin Facultatea de Marketing de la ASE București. FOTO Digital Nation

Studenții din România au, de acum, acces la primul asistent AI motivațional și proactiv din educație. Implementarea Saro în învățământul public debutează la Facultatea de Marketing de la Academia de Studii Economice din București, marcând un moment de referință în integrarea inteligenței artificiale ca suport personalizat în educația din România.

Soluția urmează să fie extinsă și în învățământul preuniversitar, în baza unui protocol de colaborare semnat între Digital Nation și Ministerul Educației și Cercetării. Prin acest parteneriat, cele două instituții colaborează pentru a facilita implementarea Saro în alte unități de învățământ. În acest context, liceele care doresc să adopte această soluție inovatoare își pot exprima interesul prin completarea formularului disponibil aici, până la data de 30 aprilie. Desemnarea unității de învățământ selectate va avea loc în cursul lunii mai.

Saro, disponibilă pentru studenții de la Facultatea de Marketing de la ASE București

Lansarea primului AI motivațional în învățământul public a avut loc în cadrul unui eveniment desfășurat în Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București, care a reunit 200 de participanți, printre care: Ministrul Educației și Cercetării, Prof. univ. dr. psih. Daniel David;  Prof. univ. dr. Dorel Paraschiv, Prorector – Responsabil de Relații cu mediul economico-social și viața studențească; Prof. univ. dr. Paul Pocatilu, Prorector – Dezvoltarea infrastructurii informaționale și logistică; Elisabeta Moraru, Country Director Google Romania; reprezentanți ai mediului academic (profesori și studenți) și ai mediului de business.

Peste 100 de studenți de la Facultatea de Marketing și-au exprimat deja acordul să interacționeze cu Saro, iar feedback-ul inițial indică un interes crescut față de această soluție. La nivelul facultății a fost constituit un grup de lucru mixt, format din studenți și profesori, care va analiza și urmări impactul implementării, sub coordonarea Decanului, Prof. Univ. Dr. Ioana Cecilia Popescu, și a Prodecanului, Prof. Univ. Dr. Mihai Ioan Roșca.

Inițiativa vizează reducerea ratei de abandon universitar, creșterea gradului de satisfacție în rândul studenților și oferirea unui suport personalizat, prin intermediul inteligenței artificiale, pentru un număr de până la 1.000 de studenți. În această etapă, Saro este disponibilă exclusiv pentru studenții de la Facultatea de Marketing, având în vedere ca pe viitor soluția să fie extinsă și către alte programe de studiu.

„Trăim o nouă paradigmă, una modelată de dezvoltări tehnologice rapide care au crescut calitatea vieții. Cine nu înțelege această schimbare riscă să rămână în urmă. Ministerul Educației și Cercetării înțelege aceste lucruri și nu vrea ca sistemul de educație și copiii noștri să rămână în urmă. Parteneriatul cu noi și cu Academia de Studii Economice din București este o conectare cu ce se întâmplă în noua revoluție industrială. Însă este important ca acest progres să fie condus de principii etice. Tehnologia nu este bună sau rea, ci devine una sau alta în funcție de modul în care este folosită. Trebuie să ne asigurăm că toți copiii,  inclusiv cei din zone defavorizate, au acces echitabil la beneficiile acestei transformări. Doar așa putem reduce sau chiar elimina discrepanțele prin folosirea tehnologiei în mod responsabil”, a declarat Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David.

„Prea mulți elevi și studenți se simt invizibili și pierduți, dar azi lansăm Saro în sistemul public de învățământ – o prezență empatică, umană, cu care interacționează direct pe WhatsApp. Dezvoltată în România, cu grijă pentru educație și pentru profesori, această tehnologie nu înlocuiește omul, ci îl susține. Aduce motivație, siguranță și viitorul mai aproape de tineri”, a declarat Paul Apostol, Fondator Digital Nation.

„Am primit cu entuziasm vestea primei implementări a Saro, această soluție inovatoare 100% românească, bazată pe AI. Faptul că educația din România este printre pionierii adoptării inteligenței artificiale este un semnal important pentru contribuția pe care această tehnologie o poate avea în societatea românească. Credem că inteligența artificială are un potențial enorm de a personaliza experiența de învățare și de a sprijini studenții în dezvoltarea lor academică și profesională. Proiectul Academiei de Studii Economice din București reprezintă un pas important în direcția transformării educației și suntem mândri să contribuim la acest demers”, a spus Elisabeta Moraru, Country Director Google Romania.

„Prin parteneriatul cu Digital Nation și implementarea proiectului pilot Saro, Facultatea de Marketing de la ASE asigură accesul studenților la o soluție inovatoare, care are potențialul de a revoluționa educația. Comunitatea noastră academică susține excelența și inovația, de aceea suntem mândri că luăm parte la această premieră de excepție”, a spus prof. univ. dr. Ioana Cecilia Popescu, decanul Facultății de Marketing de la ASE.

Saro este un asistent virtual construit de Digital Nation, cu sprijinul unui grant de 700.000 de dolari din partea Google.org. Datorită tehnologiei AI integrate, Saro poate iniția interacțiuni personalizate și proactive cu studenții, adaptând dialogul în funcție de nevoile și preferințele fiecăruia. Astfel, contribuie la o experiență de învățare mai relevantă și adaptată fiecărui parcurs educațional.

Interacțiunea cu Saro înseamnă un suport constant pentru studenți pe parcursul semestrului, într-un mod accesibil și interactiv. Prin discuții regulate, Saro îi încurajează să rămână implicați și să progreseze în procesul de învățare, îi motivează și îi ajută să-și clarifice obiectivele de carieră, să își exprime feedback-ul despre experiența la cursuri și să depășească dificultățile întâmpinate în procesul de învățare.

În plus, în sesiune le va trimite memento-uri pentru examene și va oferi sprijin celor cu restanțe. Cu răspunsuri rapide și precise la întrebările administrative, disponibile instant pe WhatsApp, Saro este o „prietenă de încredere” pentru studenți și facilitează o comunicare mai eficientă între aceștia și universitate. Saro se integrează cu platformele instituțiilor de învățământ (cum ar fi catalogul online sau platforma facultății) și interacționează cu utilizatorii prin mesaje scrise, vocale și imagini. De asemenea, Saro sprijină profesorii în gestionarea birocrației și a numărului mare de studenți, preluând sarcini administrative și furnizând informații relevante. În acest mod, cadrele didactice pot interveni personalizat.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*