Într-un context în care regulile pe piața muncii au fost adaptate pentru a pune pe primul loc siguranța angajaților, lucrul de la distanță a devenit normalitate pentru multe dintre companii. Angajații au fost și ei nevoiți să adopte un nou stil de lucru, scăzând interacțiunile cu colegii și rezolvând sarcini pe cont propriu. Astfel, 52% dintre angajați consideră că au rezultate mai bune atunci când lucrează singuri, arată un sondaj realizat pe platforma BestJobs printre utilizatorii serviciilor Grow, iar 23% nu găsesc nicio diferență între rezultatele obținute individual sau în echipă, în timp ce 25% ar prefera să împartă sarcinile cu colegii.
Serviciile Grow din cadrul platformei BestJobs includ programe de mentorat, coaching și wellbeing și se celor care vor să își dezvolte competențele soft și să evolueze în carieră.
Abilitatea oamenilor din companii de a conduce echipe în această perioadă de muncă de la distanță a fost supusă unui test dificil. Astfel, conform sondajului realizat în rândul utilizatorilor din ultimul an și jumătate, 56% au încercat să își ghideze oamenii către soluții la problemele lor, adresându-le întrebări ajutătoare, în timp ce 28% au preferat să le spună direct ce să facă. Când vine vorba de coordonarea unui proiect, managerii se simt responsabili să ia ei deciziile, așa cum declară 70% dintre ei, după ce 61% spun că reușesc cu ușurință să ajungă la o direcție comună cu membrii echipei. 83% se mândresc cu evaluări pozitive din partea colegilor cu privire la abilitățile lor de leadership și project management.
În ceea ce privește luarea deciziilor, angajații respondenți se declară adevărați team-players, 60% dintre ei spunând că ar respecta o decizie luată la nivelul echipei chiar și atunci când nu corespunde cu părerea lor. În plus, tot 60% s-ar oferi să își ajute un coleg chiar și dacă acest lucru nu ar funcționa în favoarea lor. Flexibilitatea cu care a venit lucrul de la distanță a adus schimbări semnificative în dinamica echipelor. Chiar și în ciuda acestui lucru, comunicarea dintre colegi pare că nu a avut de suferit, doar 6% dintre respondenți spunând că nu ar ține cont de sfaturi sau păreri privind activitatea lor. 75% sunt de părere că feedback-ul colegilor este foarte important și de cele mai multe ori, îl cer proactiv. În aceeași măsură, 70% sunt dispuși să ofere îndrumare celorlalți colegi, atunci când e necesar.
Curaj, perseverență și adaptabilitate – abilități accelerate de contextul pandemiei
Angajații români dau dovadă de motivație și se declară entuziasmați să învețe lucruri noi (69%), iar când vine vorba de preluarea inițiativei, 61% spun că preferă să fie ei cei care mobilizează oamenii și organizează activitatea, în loc să fie simpli participanți. Contextul i-a impulsionat pe cei mai mulți dintre ei să își accelereze abilitățile de adaptare și perseverență: 77% spun că atunci când încearcă ceva nou, insistă până reușesc, indiferent de efortul necesar, iar 63% consideră că se pot adapta oricărei noi situații neprevăzute.
Schimbările pe plan personal și influența asupra stării emoționale
Toate schimbările din ultimul an s-au reflectat și în viața personală și în starea emoțională a angajaților. 29% dintre cei care au participat la sondaj au spus că starea lor se schimbă rapid de la fericire la tristețe, iar 12% consideră că e imposibil să nu arate când simt stres sau furie. Pentru 26%, lucrurile care aduc plăcere pe moment sunt atât de importante, încât nu ar fi dispuși să renunțe la ele, chiar dacă efectul pe termen lung este unul nociv.
Plăcerile mici, de moment, contează și pentru alți 37% dintre respondenți, care mărturisesc că cedează ușor impulsurilor de a mânca nesănătos sau de a face cumpărături nenecesare.
Pe plan personal, doar 25% au declarat că se simt fericiți și satisfăcuți cu viața lor din acest moment. 55% consideră că au un scop clar pentru viitorul lor și aproape la fel de mulți (54%) au sentimentul că fac lucruri importante cu viața lor, lucruri care contează. Cu lecțiile ultimului an făcute, mai mult de jumătate dintre ei aleg să privească partea plină a paharului, iar 62% sunt încrezători că se vor descurca indiferent ce le-ar aduce viitorul.
Sondajul a fost efectuat în perioada 03 – 14 mai pe un eșantion de 744 utilizatori de internet din România, utilizatori BestJobs Grow (mentorat, coaching și wellbeing)
Be the first to comment