Agenția de rating S&P a reconfirmat în data de 13 octombrie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valutã, precum și perspectiva stabilã.
Decizia reconfirmãrii ratingului suveran și a menținerii perspectivei stabile este susținutã, în opinia agenției, de nivelul redus al datoriei externe și guvernamentale, precum și de perspectivele solide de creștere. Totodatã, S&P anticipeazã cã angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliențã (MRR) al UE vor continua sã fie o ancorã pentru reformele politice și fiscale.
„Reconfirmarea ratingului de cãtre S&P este o recunoaștere a angajamentului nostru ferm de a menține stabilitatea economicã, a controla deficitul bugetar și a promova reformele structurale. Acest fapt ne ajutã sã accesãm piețele de capital la costuri mai reduse și sã atragem mai multe investiții strãine, ceea ce va contribui la creșterea economicã, iar pentru oameni va însemna crearea de locuri de muncã și îmbunãtãțirea calitãții vieții. Ministerul Finanțelor își menține prioritãțile și obiectivele de implementare a mãsurilor care asigurã consolidarea fiscal-bugetarã și a celor necesare asigurãrii unei creșteri economice sustenabile a României pe termen mediu. Ne angajãm sã menținem o gestionare prudentã a finanțelor publice și sã reducem treptat deficitul”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
În evaluarea realizatã, S&P evidențiazã angajamentele de a continua reformele și agenda fiscalã echilibratã și credibilã pe termen mediu susținute de Strategia de redresare și reziliențã a României. De asemenea, subliniazã reziliența de care a dat dovadã piața muncii din țara noastrã, precum și creșterea salariului real care a devenit pozitivã în martie 2023, mai devreme decât în multe alte țãri din Europa Centralã și de Est.
În opinia agenției, economia României va înregistra o creștere de 2,3% în anul 2023, respectiv de aproape 4% în medie pânã în anul 2026, în condițiile în care țara noastrã va beneficia de fonduri europene importante atât din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cât și din Mecanismul de Redresare și Reziliențã (MRR).
Principalii factori ce pot conduce la îmbunãtãțirea ratingului de țarã sau a perspectivei sunt reducerea structuralã a deficitului fiscal și a deficitului de cont curent, precum și îmbunãtãțirea susținutã a performanței economice a României. Totodatã, scãderea costurilor serviciului datoriei publice guvernamentale prin îmbunãtãțirea structurii datoriei poate reprezenta un alt factor pozitiv.
Agenția ar putea decide înrãutãțirea ratingului de țarã sau a perspectivei dacã se va înregistra o creștere realã a economiei semnificativ sub așteptãrile actuale ale agenției și dacã eforturile guvernamentale sunt insuficiente pentru consolidare fiscalã pe termen mediu pentru reducerea sustenabilã a deficitelor.
Be the first to comment