Studiu MKOR și VSFA: Generația Z în România: 52% din tineri au constrângeri financiare și provocări legate de gestionarea banilor

bancnote, lei, bani,
Bancnote. Pixabay.com

Într-un prezent în care inteligența artificială promite o viață simplificată și accent pe  lucrurile care contează, tinerii români sunt din ce în ce mai afectați de constrângeri financiare și stresul responsabilităților, conform studiului Portretul Gen Z – Insights PulseZ, ediția 2023-2024.

Deși presiunea responsabilităților este o problemă zilnică pentru Generația Z, doar 7% din tineri apelează la sprijin specializat atunci când  trec prin momente stresante, în timp ce 4% nu apelează la nimeni.

Generația Z sau “Gen Z”, cuprinde persoanele născute între mijlocul anilor 1990 și mijlocul anilor  2000, cu limitele aproximative de la 1997 la 2012.

Insights PulseZ este cel mai mare studiu dedicat Generației Z, desfășurat anual de către  organizația Romanian Business Leaders (RBL), în cadrul programului național “Vreau să fiu  Antreprenor” (VSFA). Agenția de cercetare de piață MKOR a colectat și analizat răspunsurile a peste 1200 de tineri din România.

Obiectivele studiului sunt de a descoperi starea tinerilor din generația Z, comportamentul în online, comportamentul de consum, nevoile, preferințele ocupaționale, interesul pentru antreprenoriat, sustenabilitate, motivațiile în viața personală și cea profesională.

Muzica, forma principală de relaxare pentru Generația Z

Tinerii din Generația Z spun că se confruntă cu mai multe provocări legate de bani și responsabilități, în fiecare zi. În topul provocărilor se află constrângerile financiare și dificultatea de a economisi (52%), dar și stresul și presiunea responsabilităților (45%). Doar 4% dintre aceștia au declarat că nu se confruntă cu niciuna din provocările listate.

În ceea ce privește gestionarea stresului din viața de zi cu zi, Generația Z apelează în general la 3 metode. Conform studiului, atunci când se simt copleșiți de stres și presiunea provocărilor cotidiene, majoritatea tinerilor (51%) ascultă muzică pentru a se relaxa. De asemenea, o parte  semnificativă (38%) preferă să discute cu un prieten sau o prietenă, iar alții (35%) aleg să discute cu un membru al familiei.

Activitățile relaxante precum cititul unei cărți, activitățile outdoor sau exercițiile de mindfulness  și/sau yoga reprezintă modalități eficiente de reducere a stresului zilnic pentru aproximativ 15%  din Generația Z.

1 din 2 tineri români sunt motivați de câștigurile financiare 

50% dintre tineri au mărturisit că ceea ce îi motivează este să fie independenți financiar, dar nu cu orice cost, fiind totodată preocupați de propria sănătate (49%). În topul preocupărilor, se alătură la o diferență mică și împlinirea personală (41%), dar și succesul în carieră (31%).

Mai mult, cu cât cresc în vârstă și, cel mai probabil în experiență profesională, Gen Z prioritizează în mai mare măsură relațiile cu familia și prietenii (împlinirea personală), în detrimentul succesului în carieră.

Sănătatea mentală și fizică, relațiile de familie și siguranța financiară sunt cele mai importante aspecte din viața de zi cu zi pentru tineri, indiferent de vârstă.

Totuși, în funcție de etapa vieții în care se află, pun mai mult accent pe diferite aspecte sociale, de distracție sau educație. Astfel, prietenii, viața socială, online sau față în față, momentele de relaxare și  distracție sunt cele mai importante pentru cei mai tineri (16-18 ani). La 19-21 de ani, la început  de carieră sau de studenție, tinerii încep să valorizeze educația, dar și experiențele de voluntariat.

În schimb, pentru cei de 22-24 de ani devine importantă relația cu persoana iubită.

“Gen Z este o generație care pune accentul pe sănătate, relații și siguranță financiară. Studiul PulseZ 2023 arată că independența financiară este un obiectiv important pentru  Gen Z, dar nu cu orice cost. Tinerii sunt preocupați de propria sănătate, fizică și mentală.  De asemenea, se concentrează și pe relațiile cu familia și prietenii, iar cu cât cresc în vârstă, tinerii din generația Z încep să aprecieze și mai mult împlinirea personală. 

Mai conștientă de sine și de nevoile sale, Gen Z poate avea un impact pozitiv asupra societății, preocupată fiind de probleme precum sănătatea, mediul și echilibrul job-viață personală. Mai mult, sustenabilitatea este un aspect care nu mai poate fi neglijat de  segmentul 16-24 de ani.” a declarat Geanina Ioan, CEO Chilli Ideas, unul dintre partenerii care au susținut studiul PulseZ încă de la început. 

Generația Z reprezintă o forță influentă în societatea contemporană, aducând cu ea idei noi, valori și abordări. Cu o combinație unică de conectivitate digitală, activitate socială și orientare către succesul personal, membrii Generației Z continuă să inspire și să modeleze lumea din jurul lor.

„Studiul realizat de RBL și MKOR asupra Generației Z dezvăluie o serie de aspecte foarte interesante în privința comportamentului și atitudinilor acestor tineri. Prin acest studiu, am dorit să înțelegem mai bine realitatea în rândul tinerilor care muncesc, iar rezultatele vorbesc de la sine. Aceste date ne pot ajuta să creăm medii mai bune de muncă, cu oportunități, beneficii și flexibilitate, pentru a-i atrage pe tinerii dornici de muncă.

Ca agenție de cercetare de piață, ne bucurăm să observăm că din ce în ce mai multe companii din România înțeleg valoarea datelor pentru dezvoltarea afacerii sau a mediului de muncă.”, a declarat Cori Cimpoca, fondatoarea MKOR.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*