Un mic sat din județul Călărași are școală la standardele secolului 21

Școala din satul călărășean Progresu. FOTO Fabrica de PR

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație.

Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră.

Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada. Companii din proximitatea instituției de învățământ au răspuns imediat solicitării, prin voluntariat, donații și implementarea sistemelor moderne de management educațional. Modul prin care un mic sat din județul Călărași a ajuns să aibă o școală la standardele secolului 21 este un exemplu că lucrurile se pot mișca rapid în direcția bună atunci când există solidaritate și un vis comun.

„Nevoia de renovare se simțea în fiecare por al clădirii” spune Daniela Niculescu, directorul școlii, care mărturisește că investiții majore nu mai fuseseră făcute de ani de zile, după ce grupurile sanitare au fost mutate în interior, iar acoperișul reparat, pentru că în unele clase ploua. Condițiile în care învățau cei 80 de copii – de la clasa pregătitoare, la clasa a VIII-a – lăsau însă mult de dorit. Din acest motiv, când școala și-a propus să se pregătească pentru programul Școală după Școală, profesorii au înțeles că degradarea clădirii nu mai putea continua și au început să caute soluții și metode externe de finanțare.

Directorul instituției a aflat din social media despre acțiunile Narada, „Unitatea de Primiri Urgențe” în Educație, după ce o școală din județ a fost dotată cu tehnologia pentru educație digitală, în anul 2020. A mers pe firul lucrurilor și astfel a descoperit noul proiect al organizației: HartaEdu.ro. A detaliat pe platformă problemele cu care se confruntă școala sa și, în mai puțin de o lună a primit răspuns.

Mediul de business s-a mobilizat imediat și a întins o mână de ajutor pentru rezolvarea problemelor școlii din satul Progresu. Bergerat Monnoyeur, distribuitor de utilaje de construcții Caterpillar, are deja o tradiție în ce privește investițiile în Educație.

„Copiii de azi sunt adulții de mâine și ne place să ne implicăm în a-i ajuta să crească responsabil. Să poată să-și pună ideile, visele în practică, într-un mod mult mai ușor decât ne-a fost nouă, înainte”, explică motivul acestor acțiuni, Silvia Popa, HR Manager Bergerat Monnoyeur.

Astfel, colaborarea cu Narada a venit în mod firesc. Și chiar dacă, în general, compania susține liceele tehnice, unde învață „viitorii lor colegi”, de această dată au ales să ajute o școală gimnazială:

„Ne-am dorit să facem ceva care să dăinuie, să fie mai mult decât a sponsoriza un copil sau doi copii dintr-o școală. Ne dorim să rămână ceva în urma noastră. Noi, ca organizație, avem un slogan – Construim viitorul împreună – și nu facem asta doar cu ajutorul utilajelor pe care le distribuim, ci și prin educație”, mai spune Silvia Popa.

În ciuda condițiilor grele în care au învățat, copiii de la școala din satul Progresu au rezultate bune la învățătură, iar unii sunt chiar olimpici. Situația lor școlară va fi înregistrată de-acum într-un catalog online, prin intermediul platformei de management educațional Adservio. Notele și observațiile despre ele, absențele, informarea părinților și a elevilor sunt facilități oferite de catalogul online. Mai mult, cu ajutorul unui algoritm special, elevii pot calcula probabilitatea de a fi ascultați la ore.

„Ideea de a oferi șanse egale copiilor de la sat cu cei de la oraș, este ceva ce ne preocupă”, spune Mihaela Odică, COO Adservio. „Cu Narada ne unește viziunea comună de a face ceva pentru Educație. Și dacă noi putem aduce digitalizarea, Narada poate aduce toate celelalte lucruri în plus, pentru orice nevoie are o școală în momentul de față”.

HartaEdu – harta interactivă unde profesorii și chiar și părinții pot cere ajutor pentru Educație

„HartaEdu este felul în care ne-am propus să construim un soi de plan B dedicat școlilor din comunitățile vulnerabile și felul în care vom face asta este mobilizând mediul de business local și național astfel încât indiferent de urgența pe care o are o școală, fie ea de infrastructură, fie ea de tehnologie sau orice tip de echipament sau serviciu ar avea nevoie ca să creeze inovație pentru elevii săi, să o poată face, să devină autonomă, să nu aștepte ajutorul statului sau al autorităților locale”, spune Andra Munteanu, cofondator Narada.

HartaEdu.ro poate fi accesată de profesori, de alte persoane implicate în procesul de învățământ și chiar și de părinții care doresc să semnaleze urgențe ale școlilor, sălilor de clasă, dascălilor și elevilor. Acestea vor fi verificate de Narada, apoi comunicate Inspectoratelor Școlare Județene, dar și agenților economici locali, de pe o rază de 60 de km. În cazul în care niciunul dintre aceștia nu răspunde solicitării, platforma concepută de Narada va informa companiile din alte zone.

Cei care doresc să susțină activ modernizarea Educației din România o pot face foarte simplu, printr-un SMS la 8845 cu textul „ELEV” sau o donație pe site-ul organizației. Modelul de succes al școlii din satul Progresu, Călărași poate fi replicat la nivelul a mii de alte școli, prin implicarea societății și a mediului de business, aceasta fiind intenția Narada pentru anul școlar 2021 – 2022.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*