Primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a oferit un interviu jurnalistului Paul Alexe, pentru BizPLUS TV, tema adusă în discuție fiind stadiul implementării proiectelor de dezvoltare a localității în contextul exploziei prețurilor din ultima perioadă. Acesta s-a referit la deciziile pe care administrația publică locală le are în vedere pentru a contracara aceste scumpiri, astfel încât proiectele ce însumează aproximativ 65 de milioane de euro să poată fi duse la bun sfârșit, iar călărășenii să beneficieze de o infrastructură modernă.
„Avem foarte multe proiecte, avem proiecte în implementare de peste 45 de milioane de euro. Problema este că a trebuit să creez o finanțare suplimentară pe neeligibil, pentru că avem foarte multe, de peste 10 milioane de euro, iar din acest motiv am accesat și am pregătit împrumuturile. Nu am tras până la ora aceasta nimic, dar cu siguranță în perioada următoare, în următorul an, va fi un an greu, de încercare, pentru a duce lucrurile la final, și atunci vom face apel și la aceste împrumuturi pentru că avem destul de multe lucrări complementare care sunt neeligibile pe proiecte.
Asta înseamnă că în următorii doi ani, anul 2022 și 2023, se vor implementa în Călărași cel puțin 65 de milioane de euro în diverse proiecte, începând de la strada București, pentru care până în 15 iulie va fi depus proiectul, iar apoi să dăm ordinul de începere. Deja lucrăm la pietonal, apoi avem deja ordinul de începere la pista de biciclete, la regenerare zona vest și Navrom, asta însemnând dezvoltarea unui parc de peste opt hectare. Sunt multe proiecte pe care le avem în vedere și pe care suntem obligați să le facem până în 2023”, a explicat Marius Dulce.
Edilul consideră că rolul său și al colegilor din administrația publică locală este de a profita de orice posibilitate de accesare a fondurilor necesare pentru modernizarea municipiului Călărași.
„Suntem pregătiți și pentru proiecte pe PNRR, suntem pregătiți pe toate axele care se vor deschide pentru a accesa bani, pentru că avem nevoie să dezvoltăm orașul”, spune primarul.
Acesta a oferit și câteva exemple de proiecte pe care municipalitatea călărășană le are în vedere, începând cu aducerea grădinii zoologice la standarde europene și până la folosirea la maximum a spațiilor dintre blocuri, pentru a amenaja terenuri de sport și spații de joacă pentru copii, capitol la care Călărașiul este deficitar.
„Pe regenerare urbană, ne gândim să dezvoltăm grădina zoologică, acolo se vor aloca peste 6,5 milioane de euro, pentru că dorim să facem o grădină zoologică europeană, cu tot ceea ce este necesar, pentru că suntem una dintre cele mai frumoase grădin zoologice din România și, atunci, de ce nu și din Europa? Deasemenea, dorim să dezvoltăm zonele dintre blocuri, unde să facem spații de sport, de joacă pentru copii, să devină funcțional tot spațiul pe care îl avem, pentru că orașul are nevoie”, a declarat Marius Dulce.
Edilul recunoaște că explozia prețurilor cauzată, în principal, de războiul din Ucraina, are darul de a afecta proiectele avute în implementare, însă consideră că acest lucru reprezintă doar o nouă provocare pe care administrația publică locală trebuie să o înfrunte. Și să găsească soluții!
„Administrațiile locale au resimțit aceste bulversări de prețuri, care ne-au afectat și ne-au întârziat, pentru că nimeni nu a anticipat aceste creșteri de prețuri și atunci a trebuit să găsim formule de reajustare a prețurilor și am reușit acest lucru numai datorită Guvernului, care a venit cu ordonanțe în completare.
Acum sunt discuții și discuții, pentru că antreprenorii spun că nu ajung la un preț de cost și atunci încercăm să găsim formule economice în care să facem aceste lucruri, să devenim funcționali pentru a nu renunța la anumite proiecte. Dacă nu găsim formula câștigătoare de ajustare a prețurilor, atunci nu putem duce aceste proiecte mai departe. Dar noi cu siguranță le vom gasi și cu siguranță vom face aceste lucruri bune pentru călărășeni”, spune primarul.
Pentru a nu avea surprize neplăcute, ce ar putea să ducă până la renunțarea la unele proiecte de infrastructură, Primăria a și-a luat unele măsuri de siguranță, fiind accesate două împrumuturi publice, din care să se poată acoperi eventualele creșteri de prețuri ce nu sunt eligibile.
„Am anticipat că vor veni vremuri mai grele și am accesat două împrumuturi, unul de 40 de milioane și unul de 60 de milioane de lei, de care nu ne-am atins, dar cu siguranță pentru a putea cofinanța pe viitor aceste proiecte, în viitorii doi-trei ani, când vom avea nevoie, vom trage din ei”, explică Marius Dulce.
În opinia acestuia, o reajustare a condițiilor cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este necesară, astfel încât acești bani să fie orientați în finanțarea proiectelor propriu-zise, și mai puțin în consultanță.
„După cum vedem din declarațiile guvernamentale, PNRR-ul trebuie să se reașeze, pentru că erau bani duși într-o anumită direcție, și anume foarte multă consultanță, și nu era nimic concret. Acum, din ce înțeleg, Guvernul este în discuție cu Comisia Europeană să reajusteze Programul național de Redresare și Reziliență și, atunci, cu siguranță, vom avea mai mulți bani pe anumite zone”, explică Marius Dulce.
Conform acestuia, municipiul Călărași are alocate 12 milioane de euro pe PNRR, bani ce vor fi orientați spre reabilitarea și aducerea unor clădiri cu eficiență energetică zero și pe achiziționarea de autobuze ecologice. Însă, pe lângă această sursă de finanțare, Marius Dulce dorește ca municipiul pe care îl administrează să beneficieze de orice alte surse de finanțare pe care le poate atrage, fiecare proiect implementat reprezentând încă un pas către modernizarea municipiului și aducerea lui la standardele vremurilor actuale.
„Noi căutăm să accesăm fonduri pe toate axele. Am vorbit de PNRR, am vorbit de PNI, pentru că vorbim despre fonduri guvernamentale, suntem pregătiți cu tot ceea ce ne dă Guvernul, pentru că avem alocați 43 de milioane de lei, și atunci vom asfalta Mircea Vodă și Măgureni, toate aceste zone, și astfel rezolvăm problema Călărașiului, pentru că aceste zone au fost lăsate în secolul 19, pentru că nu au avut nimic.
Până în 2024 vom închide și aceste cartiere și le readucem în secolul 21. Dacă ne ducem pe axele de la Administrația Fondului de Mediu, unde se deschid tot prin zona de PNRR, dar cu destinație pe AFM, avem conectare canalizare și apă, ghiduri pentru prima conectare, cu câte 2000 de euro pentru fiecare locuință, am accesat și pe această zonă, modenizare iluminat public, atât pe zona de lămpi, cât și pe zona de schimbare și extindere cu stâlpi. Vrem tot așa, pe eficiență energetică, pentru că s-a deschis o axă pentru blocuri, și atunci vom eficientiza energetic blocurile sociale pe care le deținem”, a mai spus primarul municipiului Călărași.
Be the first to comment