Vola Summer Trends 2024: Cum au călătorit românii vara aceasta. Stabilizarea prețurilor biletelor de avion a dus la creșterea numărului de rezervări

Călătorii externe. FOTO JESHOOTS-com
Călătorii externe. FOTO JESHOOTS-com

Românii au călătorit mai mult în această vară, iar Italia, Spania, Germania și Marea Britanie se numără printre țările spre sau dinspre care aceștia au zburat cel mai des. Interesantă este și preferința turiștilor pentru concediile în septembrie: de două ori mai mulți turiști au ales să-și rezerve vacanța în această lună față de 2023, explicația principală fiind, desigur, tarifele în scădere în comparație cu perioada iunie-august.

Potrivit studiului publicat de Vola.ro, vara anului 2024 s-a remarcat printr-o revenire la normalitate în industria aeriană, cu o creștere de 17% a numărului de bilete vândute comparativ cu anul pre-pandemic 2019. Această creștere este o dovadă în plus a faptului că românii își doresc să călătorească tot mai mult și că industria este acum stabilă și predictibilă, ceea ce oferă un plus de încredere.

Vola.ro: prețuri mai mici la zboruri, mai multe rezervări pe timp de vară

După o perioadă de creștere a tarifelor la biletele de avion, resimțită la nivelul tuturor companiilor aeriene, anul 2024 a adus o stabilizare a prețurilor. Conform Vola.ro, prețul mediu a scăzut cu 4% față de 2023, iar tarifele pentru bagaje au fost, de asemenea, mai mici față de anul anterior, contribuind astfel la o mai bună accesibilitate a călătoriilor pentru români.

Stabilizarea pieței a fost una benefică pentru români, iar rezultatele nu au încetat să apară: vara aceasta, numărul biletelor vândute pe platforma Vola.ro a crescut cu 17% comparativ cu anul pre-pandemic 2019. De asemenea, 64% dintre participanții la studiu au ales intervalul iunie-august pentru a merge în concediu în străinătate, în timp ce 18% preferă să călătorească în luna septembrie. De două ori mai mulți clienți Vola.ro au ales să-ți petreacă vacanța principală în septembrie comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, mai ales că vremea este caldă în continuare, iar tarifele sunt mai mici față de cele din lunile de vară. Cu toate acestea, august rămâne cea mai populară perioadă pentru concedii, 39% dintre participanții la studiu optând să meargă în vacanță în această lună, urmată de iulie cu 35% și septembrie cu 25%.

În același timp, se pare că cei mai mulți români (27%) și-au rezervat zborurile cu 2-3 luni înainte de plecare, așa cum s-a întâmplat și în 2023. Această tendință dovedește încă o dată că românii au încredere acum în stabilitatea industriei aeriene, astfel că vor să-și asigure din timp prețuri mai bune și disponibilitatea locurilor în aeronavă. La fel de populare sunt și rezervările cu o lună înainte, votate de 26% dintre respondenți.

Prețurile biletelor de avion s-au stabilizat în 2024

Pe lângă faptul că românii au ales să petreacă un concediu de vară prelungit, datele Vola.ro au relevat și că bugetul acestora pentru vacanță a fost mai mare, chiar dacă intențiile lor inițiale au fost să păstreze suma din 2023. Peste 43% dintre respondenți susțin că au avut un buget mai mare anul acesta, în timp ce 38% dintre ei spun că a fost asemănător cu cel din vara lui 2023. Peste 50% dintre ei susțin că bugetul maximum pentru această vară a fost de 700 de euro de persoană.

Prețul mediu pentru un pasager a fost de 163 de euro în vara lui 2024, spre deosebire de 169 de euro, tariful de vara trecută. De asemenea, tariful mediu pentru bagajul de cală a fost de 80 de euro, pentru bagajul de mână, de 27 de euro, iar alegerea locului în avion a costat 25 de euro.

Nu în ultimul rând, tariful mediu pentru o rezervare efectuată în vara lui 2024 a fost de 264 de euro, în comparație cu 272 de euro, în vara lui 2023.

Cum și unde au călătorit românii în 2024?

Conform chestionarului Vola.ro, 48% dintre români au avut un singur concediu vara asta, în timp ce 25% dintre ei s-au bucurat de două vacanțe. De asemenea, merită precizat faptul că aceștia alocă acum mai mult timp concediului: 57% dintre respondenții Vola.ro au ales concedii prelungite, comparativ cu 42% în anul anterior. Durata medie a șederii la destinație a fost de aproximativ 8 zile pe timp de vară, însă nu au lipsit nici city-break-urile de 3-4 zile, preferate de 27% dintre turiști.

În ceea ce privește destinațiile populare pe timp de vară, se pare că acestea au rămas similare cu cele din 2023. În topul destinațiilor alese de români pentru vara aceasta au fost Italia, Spania, Marea Britanie și Germania, care a fost și gazda Campionatului European de Fotbal, motiv pentru care a atras un număr foarte mare de turiști. La capitolul orașe, Londra a fost atât vara trecută, cât și vara aceasta pe prima poziție în topul celor mai rezervate destinații. Capitalei Marii Britanii i s-au alăturat Bruxelles, Milano și Paris, orașul în care s-au desfășurat Jocurile Olimpice.

O mențiune specială merită și Tirana, orașul albanez care a demarat o campanie de promovare turistică intensă în ultimele luni și care se numără printre cele mai ieftine destinații ale verii, având un tarif mediu al biletelor de avion de sub 100 de euro de persoană. În topul celor mai ieftine orașe s-au numărat și Pescara, cu 115 euro, Perugia, cu 119 euro, Veneția, cu 122 euro, Milano, cu 131 euro. La polul opus, cele mai scumpe destinații de vară au fost Cancun, cu 1.857 de euro, Portland, cu 1.775 euro și Dallas, cu 1.599 euro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*